Vestlig matfrykt dreper sultende barn

Av: Jan Schjetne

Jeg er sint. Jeg prøver å ikke være sint, jeg prøver å være besinnet og saklig, men akkurat nå er det vanskelig å holde maska. Jeg tenker på matplanter som kan redde liv. Mange liv. Og jeg tenker på menneskene som frykter og hater de livreddende matplantene.

Jeg har skrevet om det før, om hvordan Greenpeace stopper gyllen ris og hvordan Genøk stopper nødhjelp i sultkrise.


[Foto: Voice, Data: Africa]

Nå har jeg nettopp lest om bananplantasjer i Uganda som blir angrepet av en bakterie som gjør at bananplantene visner. En industri som holder mange fattige familier i live står i fare. GMO-bananen som kan redde avlingene er utviklet og nesten helt klar for produksjon, men vestlig GMO-motstand stopper plantingen.

I Afrika dyrker de også en snodig (og giftig) busk som heter kassava. Roten blir brukt til matlaging, og minner mye om potet. Og den blir drept av et virus. GMO-kassava som er motstandsdyktig mot dette viruset er under utvikling, men utviklingen møter tung, vestlig motstand. Selvfølgelig.

Banan og kassava er de to viktigste matplantene i Afrika, og de er begge truet av sykdom. De kan reddes, men redningen er kontroversiell.

Problemet med GMO i Afrika er at straks de planter GMOer så fjerner de muligheten for salg til store deler av Europa. Så det er ikke bare de mest hard-core aktivistene som er problemet her, men også europeisk motvilje mot en matteknologi som gang på gang på gang er bevist like trygg som eller tryggere enn konvensjonelt dyrkede matvarer.

Det provoserer meg veldig at vi kan sitte her på et berg av trygg og god mat, spise oss mette og sunne, og la Uganda se hele sin bananproduksjon gå til helvete, og se på mens barn i Sørøst-Asia blir blinde og dør av feilernæring. Men hva kan vi gjøre? Kreftene som stopper trygg GMO-produksjon i Afrika og Asia er så utrolig sterke, på tross av at en hel vitenskapelig verden går god for både tryggheten og bærekraften i nyttige og humanitære GMOer.

Norges Miljøvernforbund, Nettverk for GMO-fri mat, Miljøpartiet De Grønne, Genøk, Utviklingsfondet, og alle andre organisasjoner i Norge som kjemper med nebb og klør mot en teknologi som kan redde liv: Jeg synes dere skal sette dere ned og tenke hardt og lenge over hva dere ønsker å oppnå med aktivismen deres.

-

Jan Schjetne er miljøvernforkjemper, teknologientusiast, og grunnlegger av Vi må snakke om GMO.

5 kommentarer

Sten Helge Nilsen

13.11.2015 kl.11:49

Hei,

God artikkel. Jeg bruker ofte å gå litt lenger en deg som sier du bare er sint på menneskene som frykter og hater de livreddende matplantene. Jeg kaller det for uaktsomt drap. Om det ville holde seg oppe i en rettssal er jeg mer usikker på. Det er en kraftig påstand som forhåpentligvis får folk til å tenke mer på standpunktet sitt.

Marit

13.11.2015 kl.11:58

Viktig aspekt av GMO debatten. Jeg finnes ikke redd for hva GMO gjør med meg, men er oppriktig redd for at vi går mot ekstreme monokulturer som på sikt kan være skadelige for de vekstene vi snakker om. Og selvfølgelig om enkelte selskap tar patent på arvestoffet i vekstene på linje med det Monsanto har gjort med mais blant annet i USA... Men ja, vi må snakke om GMO!

Bernt Førre

13.11.2015 kl.13:05

Den spanske biokjemikeren J. M. Mulet arbeider aktivt med planteutvikling og med å motarbeide frykt som utviklingsmotstandere markedsfører mot utvikling. Hans nyeste bok heter "Spis uten frykt", riktignok på spansk. Da han skulle holde foredrag i Argentina tidligere i år ble det framsatt dødstrusler for å hindre ham i å komme til orde. Så noen er villige til å ofre andres liv på mer enn en måte, ved å la dem sulte i hjel eller med direkte terror.

Aage Takvam

13.11.2015 kl.17:43

Det er ikke noe galt med GMO.

Det som er galt er "patent på liv". Stopp Monsanto og den gjengen der. Hindre dem i å få kontroll og eiendomsrett til verdens flora. Da er hjelpen der. Da kan vi redde verden.

Og det haster, for der dør folk.

Øyvind

13.11.2015 kl.18:29

Hva er galt med å ta patent på noe du har skapt?

Skriv en ny kommentar

hits