En bønn om intellektuell ærlig- og redelighet

Av: Julia Wallin

Nå må vi anerkjenne nøyaktig hvilke idéer som rettferdiggjør de grusomme handlingene i Paris fredag kveld, og kunne si at de er gale. 

Erna Solberg sier: "å vite at de handler uten mål og mening, det er tøft". Andre refererer til "den meningsløse volden". Bjørnar Moxnes sier "Alle vi andre må [...] insistere på at et menneske er et menneske - ikke sin hudfarge, legning, kjønn eller religion", nei. Det er ikke å forstå eller anerkjenne hva som skjer.

Religion er ikke i samme kategori som kjønn, hudfarge eller legning, som er medfødte egenskaper, ikke kan velges bort, og ville være absurd å kritisere. Idéer, filosofier, ideologier eller religioner hører ikke til i denne kategorien. Religion er heller ikke i samme kategori som pass eller etnisitet. Og nei, Erna Solberg: Disse handlingen var ikke "uten mål og mening". Faktisk har ISIS kommet med en offentlig uttalelse som forklarer nøyaktig hva som ligger bak ugjerningene. 

Vi kan ikke miste flere liv, og vi har ikke råd til å la være å kritisere et sett med idéer fordi det kanskje er ubehagelig, fordi det kanskje vil komplisere å definere religionsfrihet, fordi man er redd for et uberettiget rasist-stempel, å bli satt i bås med FRP-ere, eller noe annet. 

Vi må være intellektuelt ærlige og redelige. Vi må ønske å forstå hva som skjer. Vi må identifisere og adressere nøyaktig hva det er som motiverer de ugjerningene vi er vitne til, dersom vi ønsker å bekjempe dem.

Vi som verdenssamfunn, eller i det minste Europa, kan ikke bekjempe tilhengerne av et sett med idéer dersom vi ikke straks kan anerkjenne at det er disse idéene som motiverer terroristene. - At det er disse idéene vi kjemper mot. - At vi kjemper mot slike idéer som at ikke-troende skal terroriseres og drepes.

Vi må forstå hva som skjer. Vi vet hvilke idéer som rettferdiggjør disse handlingene. Vi kan ikke late som om koranen ikke oppfordrer til terror og drap når den gjør det. Vi har ikke råd til å være ignorante tåper i et håpløst ønske om å være inkluderende og tolerante.

Quran (8:12) - "I will cast terror into the hearts of those who disbelieve. Therefore strike off their heads and strike off every fingertip of them"

Man behøver overhodet ikke være ekstrem for å se at denne teksten oppfordrer til drap på ikke-troende. Vi må slutte å late som noe annet. Vi må slutte å lage unnskyldinger. Hvorfor skal vi tolke denne teksten som noe annet enn det som står der når terroristene i Guds navn tar det helt bokstavelig? 

Hvorfor er det vanskelig for Erna, for Moxnes, for alle, å si at idéene som rettferdiggjør disse handlingene er gale? Hvorfor er det vanskelig å si at å holde seg til et slikt tankesett er galt? Det er ikke rasisme å kritisere idéer. Selv ikke når idéene kommer i form av en religion du ikke deler. Vi er nødt til å kunne si at det å holde seg til et sett med idéer som sier at ikke-troende skal terroriseres og drepes, er galt. 

Nei, ikke alle muslimer er terrorister. 

Og nei, vi skal selvsagt ikke hate muslimer. 

Nei, ved å kritiserer Islam sier jeg ikke at kristendommen er feilfri. Men nei, det gjør heller ikke at kristendommen og Islam er likestilt. 

Vi må slutte å tenke i slike baner. Vi har ikke råd til å holde på slik lenger. Islam er en religion, og å kritisere en religion er ikke det samme som å hate en gruppe mennesker. Det å kritisere en religion er ikke det samme som å være rasist og eller hate noen pga. deres etnisitet.

Vi har all rett til å kritisere Kristendommen, Islam, hva det måtte være, uten å bli beskyldt for å hate kristne, muslimer eller andre grupper mennesker som er tilhengere av de idéene vi kritiserer. Også når idéene representert i gitt religion brukes til å rettferdiggjøre grusomme handlinger, slik som på fredag, og når det er så enkelt å se hvordan det kan la seg gjøre. Fordi religion er et sett med idéer, lover og verdier man kan slutte seg til eller ikke, uavhengig av hudfarge eller pass.

Islam er det tankegodset/den filosofien/ideologien/religionen som ble brukt til å rettferdiggjøre ugjerningene på fredag, eller som motiverte dem, alt ettersom. Og islam er det settet med ideer som oppfordrer til drap og terror av ikke-troende. 

Vi er nødt til å kunne ta det på alvor og kritiserer idéer for det de er. 

Blogger Ali A. Rizvi sier: "The failure of Western liberals to honestly acknowledge the problem of Islamic jihad only strengthens Marine Le Pen & the National Front. This is not good. I hope my fellow liberals will do more from here on to align themselves with their counterparts - the dissidents in the Islamic world. The fight against Islamic jihad should come from a position of moral strength, not xenophobic bigotry. This is a fight that liberals should take on themselves before it?s hijacked by the far right."

Nå må venstre-folk, politikere, statsministeren vår, alle ærlige og redelige folk faktisk innse og ta på alvor at disse idéene; om å slakte ikke-troende, om å skape terror, kommer fra et sted. Terroristene er ikke "gale" eller "sinnsyke". De har mål og mening. De har idéene sine fra et sted. Vi kan ikke late som om koranen ikke oppfordrer til drap på ikke-troende, til krig mot det frie samfunnet vi vil ha, når den gjør det. 

På samme måte som vi har måttet og må kjempe mot kristendommen og idéer den representerer for at kvinner skal kunne ha like rettigheter som menn, så må vi kjempe mot idéene islam representerer.

Det er hyggelig med jul og sånn, men idéen om arvesynd er giftig. Vi lar da ikke være å si det, eller å kritisere slike ideer som har konsekvenser for vårt menneskesyn og derfor samfunn i frykt for å støte "personlig kristne"? 

På samme måte er idéen om at ikke-troende ikke har livets rett giftig. Den er giftig, og må bekjempes. 

Vær intellektuelt ærlig, ha intellektuell integritet. Innse at Islam er et tankegodset som rettferdiggjør, ja motiverer ugjerningene vi var vitne til i Paris på fredag. 

Vårt samfunn er bygget på idéer om demokrati og menneskerettigheter. Om likhet, frihet, brorskap. Vitenskap. Humanisme. I Norge har vi også omsider fått et skille mellom stat og kirke. Men det har ikke skjedd uten kamp. Mot andre kraftfulle idéer. Islam er en kraftfull idé som i sannhet går på akkord med overnevnte verdier. 

Det er ingen grunn til å la forferdelige idéer som er i krig mot idéene om frihet, demokrati og menneskerettigheter passere uten kritikk. Verdier som vi tror på og har kjempet for, av frykt for å bli stemplet som xenofobe.

Såkalte "islamister" tar koranen på alvor. Det må vi også. Og vi må utfordre idéene direkte, slik at vi kan utmanøvrere de religiøst motiverte terroristene.

3 kommentarer

TheOne

14.11.2015 kl.22:57

Kjempe bra skrevet! Vi som holder liberale verdier må også starte å forsvare dem.

tankenemine67

15.11.2015 kl.01:08

Veldig, veldig bra skrevet!

Erik

15.11.2015 kl.10:36

Endelig noen som tør å skrive om rota til problemet. Man kan ikke avfeie dette som nok en målløs handling. Ja, den kan virke meningsløs for mange, men for jihadistene er dette en viktig handling mot et samfunn hvor sharialoven står i sentrum. Hva kan vi gjøre for å stoppe denne utviklingen? Det nytter ikke å be for de pårørende iallefall.

Skriv en ny kommentar

hits