Det er ikke meg det er synd på, Yves

Av Jan Schjetne

Dette er svar på debattinnlegg fra Yves Boutroue (16. desember 2015), som igjen er svar på kronikk fra Jan Schjetne (12. desember 2015). Dette innlegget ble også trykket i Klassekampen 17. desember 2015.

Takk for omtanken i ditt tilsvar til min kronikk om GMO-motstandens pris, men omtanken bør nok heller gå til de underernærte, de blinde, og alle de som kommer til å dø av mangelsykdommer. En av mange fordeler med å bo i rike Norge er at et næringsrikt kosthold er lett å opprettholde, selv uten GMOer.

Du påstår med selvsagthet at dyrking av GMOer betyr slutten på ikke-GMOer. Dette går fullstendig på tvers av både fornuft og fakta. Landbruket dyrker i dag mange forskjellige unike plantesorter, uten store problemer med forurensing av naboavlinger. Om man kan skille økologiske og konvensjonelle avlinger i dag, hvorfor skal man ikke kunne skille økologiske og GMO-avlinger?

Videre forteller du at India snur sin storsatsing på GMO. Dette er objektivt og beviselig ikke sant. GMOer ser ut til å bli en velsignelse for det indiske landbruket på samme måte som Borlaug og Swaminathans grønne revolusjon var en velsignelse på 60-tallet. Dette er det blitt forsket på. Se "Genetically Modified Crops and Food Security" (Matin Qaim, Shahzad Kouser. DOI: 10.1371/journal.pone.0064879).

Jeg kan ikke svare på påstandene dine om at GMO og moderne mat skaper "moderne" sykdommer. Dette er absurd og fullstendig oppdiktet. Det finnes heller ingen god forskning som kan vise at aluminium forårsaker alzheimers sykdom. Som påstanden om at vaksiner forårsaker autisme, er dette en påstand som ser ut til å ligge og vake i alternativfolkets bevissthet, på tross av manglende bevis.

Hva gjelder dine påstander om at GMOer kun gagner storprodusenter, og at all forskning blir utført av disse, så vil jeg vise til kart over GMO-produksjon og -forskning utført av universiteter, offentlige organisasjoner, stiftelser og små bedrifter.

Jeg vil avslutte med å fortelle deg at GMOer, både de som er motstandsdyktige mot sprøytemidler, og de med andre egenskaper, påvirker miljøet mer positivt eller ikke annerledes enn sine konvensjonelle motparter. Se "A Meta-Analysis of the Impacts of Genetically Modified Crops" (Wilhelm Klümper, Matin Qaim. DOI: 10.1371/journal.pone.0111629).

Matfrykt dreper. GMO derimot har aldri drept noen.

-

Jan Schjetne er miljøvernforkjemper, teknologientusiast, og grunnlegger av Vi må snakke om GMO.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits