Aktiv påmelding

Av Preben Dimmen

Utdanningsdirektoratet prøver ikke å tilintetgjøre norsk kultur; aktiv påmelding er et symbol på hvordan viktigere kultur blir fremhevet. 


Noe som kan sies å ha blitt en juletradisjon er den årlige kirkedebatten, som oppstår rundt tiden når julepynten er på vei opp og når man spiser brente pølser i forberedelse til lyse sanger. Fra starten av desember er det opprustning blant ihuga sekularister på den ene siden, og forsvarere av den kristne kulturarv på den andre. En komplett julefølelse kan en ikke oppnå før sinte julebrev har blitt utvekslet mellom begge parter. I år var det tilsatt en ny krydrende faktor som fikk satt i gang debatten og ga den litt ekstra piff.

Nå er alle skoler anbefalt å praktisere aktiv påmelding. UDIR oppdaterte sine forskrifter angående juleavslutning på grunnskoler og videregående trinn. Det betyr at elevene vil bli gitt et skriftlig valg, om de ønsker å ta del i den tradisjonelle kirkeseremonien eller i et alternativt opplegg. Enkelte oppfattet dette som slutten på en æra og tegn på dommedag. I følge kommentarfeltene mener en betraktelig porsjon med folk at å ta vekk skolegudstjenester (noe UDIR ikke ønsker å gjøre, der dem heller oppfordrer til en likestilt påmelding) vil være en knebling av norsk tradisjon og kultur.

Spør du meg betyr vår kultur fra opplysningstiden, som innebærer religiøs frihet, mye mer enn vår kristne kulturarv. I alle fall når elever får erfare kristendommen i halvparten av et obligatorisk skolefag. Skulle ikke dette vært nok? Eller er det helt nødvendig å lokke ungdommer til å dyrke guden også? Hvorfor ikke la elevene - på tydelig vis - bestemme hvorvidt de ønsker å delta eller ikke?

Argumentet om at gudstjenester gir en uvurderlig verdi er svakt. På fjorårets alternative opplegg befant jeg meg på biblioteket, omringet av fantastisk litteratur (og mennesker) som hadde vært en skam å sammenligne med den kvinneundertrykkende, groteske, dogmatiske, ufullstendige, autoritære, avskyelige, homofobe, og tvers gjennom umoralske og dårlige skrevet "Bibelen".

Tør jeg i samme slengen å spørre hva en skolegudstjeneste kan tilby av verdier som en religiøst uavhengig avslutning ikke kan?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits